Maminčina ořechová bábovka

4. října 2014 v 18:15 | Amálka |  > Amálka za plotnou
Tento výborný recept mám od svojí maminky, která ho má asi nejspíš zase od Té své. Pečení moučníků mi popravdě moc nejde, zkazím co se dá, nicméně tento recept je u mně vždy sázka na jistotu. Pokud ji nespálím, podaří se zaručeně vždycky. Když bábovku upečete navečer, můžete si být jisti, že ráno sklidíte obrovský úspěch za báječnou snídani!

Charakteristika:
Vláčné, nadýchané těsto, na povrchu lehce křupavé, ve vůni i v chuti dominují vlašské ořechy.


Ingredience:
150g polohrubé mouky
100g mletých vlašských oříšků
200g cukr krystal
4 vejce (domácí)
½ prášku do pečiva
1dcl vlažné vody
1dcl oleje
3 lžíce holandského kakaa
Máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy, cukr moučka na posyp

Postup:
Žloutky oddělíme od bílků. Žlouty utřeme s cukrem do hladka, přidáme 1dcl teplé vody, promixujeme, přilejeme 1dcl oleje a znova promixujeme. Pomalu za stálého mixování přisypáváme mouku s práškem do pečiva a mleté oříšky.

Když základ hotový, oddělíme jednu třetinu do další nádoby a smícháme s trochou hořkého holandského kakaa. Ve vedlejší nádobě ušleháme bílky na sníh (mixér musí být před šleháním úplně čistý!). Sníh zlehka vmícháme třeba lžící nebo vařečkou do světlého i tmavého základu.

Formu pořádně vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Pak do ní nalejeme prvně světlou část bábovky a navrch tmavou část. Dáme péct do trouby předehřáté na 170 - 180°C na 35 minut. Že je bábovka hotová, poznáme tak, že do ní píchneme špejlí. Když je špejle úplně suchá, bábovka je ready. Vyndáme moučník z trouby a necháme bez oždibování úplně vychladnout. Teprve, když se můžeme v pohodě dotknout formy, tak jí můžeme vyklopit na tác či talíř. Na závěr posypame studenou bábovku moučkovým cukrem.
Bon apetit!
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama