Usměvavá polévka bez glutamátů

27. listopadu 2014 v 14:43 | Amálka |  > Amálka za plotnou
Nedávno jsem opět vařila svou oblíbenou čočkovou polévku a musím se přiznat, že když jsem líná nebo nemám čas dělat vývar, šupnu tam zeleninový bujón od knorru. Takový ten ve vaničce, vlhký, oslizlý:) Je to jeden z mála, který opravdu dodá chuť a vše příjemně zvýrazní. Tentokrát jsem se také chystala, že ho tam na závěr šupnu a tak, když už polévka byla téměř hotová a zbývalo jen osolit a přidat bujón, otevřela jsem lednici a k mému překvapení HLE! Bujón nikde.


Nedalo se nic dělat, měla jsem velký hlad, tak jsem polévku jen osolila, opepřila, ovoněla tymiánem z parapetu, na chvíli tam dala povařit pár opravdu chutných, rozpůlených cherry rajčátek a hurá s ní do misky. Chuť mě nakonec celkem překvapila, byla sice jemná, ale o to více jsem vnímala chuť jednotlivých použitých surovin. Vzpomněla jsem si přitom na doby, kdy jsem byla malá a nic takového jako bujón ještě neexistovalo. Je ale fakt, že zelenina měla v té době také výraznější, plnější chuť a my jsme měli většinou úrodu přímo ze zahrádky.

Už se moc těším, až se přestěhujeme na vesnici a konečně si na záhonek zasadím vlastnní suroviny. Toto jaro to asi ještě nebude, ale to další už ano. A pak už nikdy žádný bujón a každá polévka se na mě bude tvářit tak, jako ta dnešní :-)

 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Kosma Kosma | Web | 4. května 2015 v 16:40 | Reagovat

Schválně jsem se to vygooglila - Vitana vyrábí bujón už 80 let! :-)

2 Amálka Amálka | Web | 4. května 2015 v 16:48 | Reagovat

[1]: Fakt?? Wow, tak to jsem netušila, díky za info :-) Asi se to tedy u nás doma dříve jen nepoužívalo..

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama