Recept na Frgály

18. února 2015 v 12:15 | Amálka |  > Amálka za plotnou
Tento výborný recept jsme vyzkoušeli v rámci jednoho mezinárodního projektu, při kterém jsme měli možnost reprezentovat českou kuchyni. Překvapilo mě, jak jsou domácí frgály jednoduché a přitom tak výborné! Dělali jsme 3 druhy - tvarohové, makové a hruškové a všechny sklidily obrovský úspěch. Mně nejvíc chutnali ty hruškové. Kdyby měl někdo zájem o recept na hrušková povidla, napište mi do komentářů a já ho sem dopíšu. Recept je uveden na 8 kusů.



Suroviny:
Hladká mouka 700g
Polohrubá mouka 700g
Máslo 240g
Moučkový cukr 160g
Žloutky 6ks
Mléko 480g
Droždí 120g
Sůl 15g
Drobenka - máslo, cukr moučka, polohrubá mouka 1:1:1 (250g)
Potření - vejce 2ks, máslo 250g, rum 40g


Postup:
  • Polovinu mléka ohřejeme, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něho droždí a přidáme 2 lžičky cukru. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  • V míse utřeme moučkový cukr, změklé máslo a žloutky.
  • Smícháme kvásek, utřenou směs, zbylé mléko. Promícháme. Poté přisypáváme prosátou mouku s vmíchanou solí. Důkladně vypracujeme těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme cca 1 hodinu kynout.
  • Po vykynutí rozvážíme těsto na bochánky o hmotnosti cca 270 - 280g. Bochánky vytvarujeme a necháme pod utěrkou cca 15 minut kynout.
  • Vykynuté bochánky rozválíme na tenko na pečícím papíru (je skvělé mít k dispozici kulatý plech, který má v průměru 30cm), okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Doprostřed těsta umístíme rozváženou náplň (tvaroh 400g, mák 350g, hrušková povidla 400). Rovnoměrně rozetřeme a dáváme velký pozor, aby okraje zůstaly čisté!
  • Posypeme drobenkou: doporučuji 70g na koláč. Na tvarohový koláč můžeme přidat mletý perník.
  • Po upečení za horka!!! potíráme okraje rozpuštěným máslem s rumem.
  • Po vychladnutí!!! pokapeme ještě povrch koláče, aby se vytvořily tzv. jezírka:)
  • Vychladlý pokapaný koláč můžeme zabalit do potravinářské folie a nechat uležet do druhého dne. Frgály změknou a jsou pak ještě lepší.
Tepelná úprava: 220°C - cca 7 minut (okraje koláčů musí být tmavě hnědé)

DOBROU CHUŤ! :)

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 ellie's' - untrue.blog.cz ellie's' - untrue.blog.cz | Web | 18. února 2015 v 14:20 | Reagovat

To vypadá dobře, ale já preferuji koupené =D

2 Double.Claire Double.Claire | Web | 18. února 2015 v 14:33 | Reagovat

Frgály jsou super, teda né ty makové, ale tvorohové a povidlové nebo ovocné či ořechové ty mám ráda:D Sice 8 kusů asi nikdy dělat nebudu, ale jednou bych jeden chtěla upéct:)

3 Andoriana Andoriana | E-mail | Web | 18. února 2015 v 19:39 | Reagovat

Frgály miluju, nejraději mám tvarohové, které dělává moje nevlastní babička. Recept vypadá jednoduše, myslím, že až bude čas, tak zkusíme :)

4 Appy Appy | Web | 18. února 2015 v 23:11 | Reagovat

ááá prosím dej mi ty tvarohový! Asi je budu muset s babičkou zkusit :D

5 cincina cincina | Web | 18. února 2015 v 23:32 | Reagovat

Joo, frgály jsou výborné:) Miluju! ♥

6 Elis Elis | Web | 19. února 2015 v 14:16 | Reagovat

Frgály miluji, mám rodinu na Valachách a vždy se jimi přecpu... recept si schovám...

7 janka janka | 22. února 2015 v 17:31 | Reagovat

mňam!! :)

8 Intuice Intuice | E-mail | Web | 22. února 2015 v 21:47 | Reagovat

Nádherné! Děláš mi chutě! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama