Domácí chleba

7. září 2015 v 20:47 | Amálka |  > Amálka za plotnou
Včera odpoledne jsem sebrala všechnu odvahu a pustila se zase jednou do přípravy domácího chleba :) Když se Vám podaří překonat prvotní strach, že to nezvládnete, nakonec zjistíte, že je to vlastně celkem snadné a úžasná vůně, která se po upečení line celou kuchyní, rozhodně stojí zato. Dnes ráno jsem se tedy na snídani opravdu těšila a úplně mi stačil jen voňavý křupavý krajíc s trochou másla. Byla to opravdu lahoda! Ještě si ho upeču párkrát a vsadím se, že kupovaný už nebudu chtít ani vidět :) Ona samotná příprava není složitá ani nijak zvlášť náročná, jen trvá celkem dlouho...



Jak na to?
Na 1 pecen, budete potřebovat:
500g chlebové mouky (popř. směs 250g žitné a 250g tmavé pšeničné)
1 lžíce soli
hrst kmínu
granulovaný česnek
1/2 droždí
1 lžíce cukru
4dcl vlažné vody

Postup:
Smícháte ve větší míse mouku (trošku si nechte bokem na kvásek), kmín, sůl a granulovaný česnek (popř. můžete použít i sušené bylinky). Ve vedlejší menší míse si připravíte kvásek z droždí, cukru, 1dcl vlažné vody a trochy mouky. Suroviny pořádně rozmíchejte a nechte na teplém místě pod utěrkou asi hoďku kvasit. Můžete po půl hodině promíchnout. Poté smíchejte kvásek se sypkou směsí a přidejte cca 3dcl vody. Důkladně promíchejte rukou či vařečkou, až se těsto přestane lepit na okraje. Zpočátku to vypadá děsivě a hrudkovitě, ale nenechte se odradit! Až máte těsto pěkně hladké, přikryjete ho utěrkou a nechte 1 a půl hodiny v teple vykynout.

Poté rozehřejte troubu na 180°C, vložte do ní na dno kastrůlek s vodou (chlebík se peče v páře!) a připravte si slaný roztok, kterým budete chlebík každých 10 minut rychle a zodpovědně potírat, aby se nevysušil. Těsto překlopte z mísy na pečící papír, navrchu posypte kmínem (popř. slunečnicí, lněným semínkem..), potřete slaným roztokem a dejte péct na cca 40 min. Každá trouba peče jinak a chleba je třeba hlídat buď poklepáváním na kůrku či vpichem špejlí. Pokud je chleba uvnitř už upečený a zvrchu ještě moc ne, přidejte na posledních pár minut mírně teplotu, ať je kůrka pěkně křupavá. Po vyjmutí dejte chleba na savou podložku, např. na ubrousek a než budete krájet, nechte ho pořádně vychladnout.

DOBROU CHUŤ!
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Kosma Kosma | Web | 10. září 2015 v 15:19 | Reagovat

Vypadá luxusně! Možná někdy taky zkusím, ale my tu máme skvělou síť pekáren, co peče výbornej kváskovej chleba a NIC nerozpéká, tak nemám takovou motivaci! :-) Překvapil mě ten česnek a to potírání solným roztokem?

2 Zita Zita | Web | 10. září 2015 v 16:08 | Reagovat

Tak ten teda je!! Už dlouho bych chtěla zkusit chleba s česnekem, kvásek doma mám, jen ho přiživuju, tak uvidíme.  Momentálně nemám doma chlebovou mouku a z té bílé by to nebylo ono.

Dík za tip

3 Sugr Sugr | E-mail | Web | 10. září 2015 v 19:28 | Reagovat

Moje ségra už nic jiného nepeče než domácí chleba. Má na to ale nějaký specielní přístroj, jak na hnětení, tak troubu. My stále nakupujeme chleba v obchodě, není čas na pečení...:-(

4 Amálka Amálka | Web | 10. září 2015 v 20:06 | Reagovat

[1]: [2]: česnek tomu dodá ten správný šmrnc :)
[3]: taky přemýšlím, že pokud začneme péct pravidelně, časem pořídíme nějaký stroj na hnětení. Rukama je to dost pracné a ne vždy mi to pak pěkně vykyne. Na druhou stranu je to ale zase dobrý způsob, jak si vybít zlost :)

5 Elis Elis | Web | 11. září 2015 v 18:35 | Reagovat

Nádhera jenom koukám na obrázek a dostala jsem na něj chuť...

6 Kačenka Kačenka | E-mail | Web | 14. září 2016 v 12:10 | Reagovat

Sleduju a závidím. Mám trochu problémy s lepkem, a to nejsem ani celiak, prostě mě to vždycky prožene. Ale sbírám odvahu a plánuju experimentovat se špaldovou moukou. Těsto uhnětete i ručním šlehačem, který má doma každý. Kdo se chystá péct chleba pravidelně, měl by zvážit kuchyňského robota, ten je přímo na to dělaný.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama