Plesnivé brambory

17. září 2015 v 20:04 | Amálka |  > Amálka za plotnou
Recept na tento zapečený pekáček vonící po nivě a česneku mám od své babičky, která ho ovládá opravdu bravurně a i přes neatraktivní název pokrmu jsou brambůrky vždycky mňam, mňam. Jak na ně?



Suroviny:
cca 10 brambor (dle velikosti)
trojuhelníček nivy
1 vejce
1 smetana ke šlehání
3-4 stroužky česneku
sůl
pepř
cca 1 dcl mléka
2 cibule

Postup:
Brambory uvaříme ve slupce, poté nakrájíme na kolečka a naskládáme první vrstvu do pekáčku. Osolíme, opepříme a dále navrstvíme pokrájenou cibuli. Do vedlejší misky nastrouháme nivu, přidáme smetanu, utřený česnek, celé vejce, mléko a promícháme.


Poté vylijeme rovnoměrně do pekáčku na cibuli a přikryjeme další vrstvou brambor.


Znovu osolíme, opepříme a dáme zápéct cca na 30 min. do trouby, rozpálené na 220°C, až jsou brambory navrchu pěkně rozpečené dokřupkava.


DOBROU CHUŤ! :)
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Elis Elis | Web | 17. září 2015 v 20:12 | Reagovat

Teda mňam, určitě zkusím

2 Kosma Kosma | Web | 17. září 2015 v 21:16 | Reagovat

Musí být ty brambory vařené? Já bych to zkusila i ze syrových - dělám tak zapíkané a vždy se povedou! Tuhle variantu taky vyzkouším! :-)

3 Amálka Amálka | Web | 18. září 2015 v 12:25 | Reagovat

[2]: Nene, může to být klidně i ze syrových. Když se brambory předvaří, je to jen rychleji a řekla bych, že pak o něco víc křupou :)

4 Ta "neviditelná" :) Ta "neviditelná" :) | Web | 20. září 2015 v 12:46 | Reagovat

My děláme jenom normálně zapečené brambory :-) Já nivu naprosto nesnáším, nejím jí vůbec..a hlavně když ji vidím v pizee, to mi fakt vadí. Vím, že někomu chutná, třeba u nás doma tohle jedí a myslím, že mámu ještě nenapadlo něco takového uvařit :-) Takže až budu mít oběd ve škole, tak jí řeknu ať si to uvaří :-)

5 fakynn fakynn | E-mail | Web | 20. září 2015 v 17:11 | Reagovat

Tenhle recept děláme i doma a naprosto to miluju. Zapečené brambory jsou samy o sobě super s ještě s nivou? Báseň. :)

6 Zita Zita | Web | 22. září 2015 v 8:18 | Reagovat

Plesnivé brambory určitě co nejdřív vyzkouším, dala bych se do nich hned, ale chybí mi smetana a Niva.

Díky Amálko za recept od babičky, takové mám nejradši, léty prověřené....

7 Van Vendy Van Vendy | Web | 28. září 2015 v 21:16 | Reagovat

Niva je vynikající i na slaný koláč nebo pizzu, takže i na brambory. A česnek, ten to rozhodně nezkazí!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama