Nakládané zelí

4. listopadu 2015 v 17:36 | Amálka |  > Amálka za plotnou
Minulý týden jsem si v "farmářské" zelenině vyzvedla 15kg krouhaného zelí a šup s ním do řádně naleštěného sprcháče. Nejprve nasolit, pak nakmínovat a následně vymačkat vodu a pořádně utlačit do soudku a zatížit. Nejlépe dřevem a navrch ještě převařeným žulovým kamenem. Týden necháváme nádobu stát doma, v pokojové teplotě, a pak ji dáme na měsíc na chladnější chodbu. Během kvašení mu samozřejmě také věnujeme náležitou péči a kontrolujeme, jestli je neustále potopené.

Výsledek? Nejlepší domácí zelí, základ tradičních českých jídel a zdroj důležitých vitamínů, zejména C a B. Miluji z něj nejen pravou valašskou kyselicu se sušenými švestkami a lžičkou medu, ale ráda si ho chroupnu i syrové. Je to skvělý lék proti únavě, stresu a zaručeně spraví chuť po kocovině. Bakterie mléčného kvašení navíc zvyšují imunitu, což člověk velmi ocení zejména v zimních měsících.


Připravujete si také domácí zelí? Chutná Vám?
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Sugr Sugr | E-mail | Web | 4. listopadu 2015 v 18:43 | Reagovat

Amálko zelí se bude sprchovat? :-))
Takový sprchový kout jsem ještě v životě neviděla!:-)

2 Amálka Amálka | Web | 4. listopadu 2015 v 18:55 | Reagovat

[1]: Nene, zelí už je v soudku, moc si ve sprcháči neužilo :) Tenhle kout stavěl kdysi taťka, podle své fantazie.

3 Sugr Sugr | E-mail | 4. listopadu 2015 v 18:57 | Reagovat

[2]: Muž s fantazií existuje?
Máš úžasnéého taťku, myslel ve své fantazii už v té době na zelí, škoda, že není volný! :-)
Myslím taťka ne ten sprcháč! :-))

4 Amálka Amálka | Web | 4. listopadu 2015 v 19:06 | Reagovat

[3]: Nevím jestli tenkrát myslel zrovna na zelí, každopádně se to teď hodí :) Jinak je bohužel zadán, ale chlapů s fantazií bude určitě víc :)

5 Kosma Kosma | Web | 4. listopadu 2015 v 22:41 | Reagovat

Amálko, respekt, že se do tohohle pouštíš - taková mladá holka! :-) Já jsem ze zelařské oblasti, děláme tu prý nejlepší kysaný zelí v republice :-), mám ho ráda, ale do tohohle bych už asi nešla! Naši doma taky nakládají, taky v takovým historickým hrnci :-) a doteď se mi kroutí nos, když si vzpomenu, jak to pak po celým baráku hezky vonívá! :-)

6 Amálka Amálka | Web | 5. listopadu 2015 v 7:46 | Reagovat

[5]: děkuji, ale taková mladá holka už zase nejsem :) Ten smrad mi nevadí, spíš se občas leknu toho bublání :)

7 ogariexena ogariexena | Web | 5. listopadu 2015 v 17:09 | Reagovat

Haha, ta narvaná sprcha. Super :-)

8 MirekČ MirekČ | Web | 8. listopadu 2015 v 12:12 | Reagovat

Tak ten sprchový kout mě fakt dostal ... :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama