Zeleninový vývar jako od babičky

30. listopadu 2015 v 18:20 | Amálka |  > Amálka za plotnou
Já i přítel jsme jednoznačně polévkový a o víkendu si vždy vaříme vývary. Já zeleninový s nudličkami nebo drožďovými knedlíčky a přítel masový - buď také s nudličkami nebo s játrovými knedlíčky. U vývarů vždy platí, že čím déle se vaří, tím mají lepší, plnější chuť. A jelikož máme pec, v pátek ji vždy pořádně roztopíme a necháne polívčičku na plotně dlouze táhnout - přes celou noc. Na moji zeleninovou dám zpravidla do kastrolu mrkev, celer, petržel, cibuli, česnek, sůl, trošku oleje a polévkové koření (celý pepř, nové koření). Celer se musí hodně okrajovat, protože těsně pod slupkou je hořký a může výrazně zkazit výslednou chuť.

Poctivá porce


Po ránu má vývar sytě hnědou barvu a úžasně voní. Zeleninu vyhodím, přidám místo ní trošku čerstvé a povařím ji znovu do měkka. Potom ve vedlejším hrnci připravím nudličky, pořádně je propláchnu studenou vodou, aby se nelepily a dávám si je do talíře až při expedici. Nikdy je s polévkou nemíchám, aby se nerozplizly. Na závěr nasekám ještě trošku petrželky nebo libečku na ovonění a taky pro oko. A je hotovo!
Dobrou chuť! :)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Lucka Lucka | 6. prosince 2015 v 10:04 | Reagovat

Takovou polívčičku bych si dala hned!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama