Lasagne Bolognese

14. února 2016 v 15:39 | Amálka |  > Amálka za plotnou
O víkendu jsem se hecla a poprvé v životě zkusila připravit tradiční italské lasagne se vším všudy. Původně jsem chtěla udělat jedny masové pro přítele a jedny zeleninové pro mě, (masíčko nejím) ale příprava je časově poměrně náročná, tak jsem se rozhodla, že prvně zkusím jen ty masové a zeleninové budou hned příští na řadě. Celková příprava mi zabrala téměř 3 hodiny a toho nádobí, ale musím uznat, že výsledek stál zato!



Ingredience: (cca na 6 porcí)
1. Masové ragú
olivový olej
1 mrkev
1 kousek petržele nebo celeru
1 cibule
3 stroužky česneku
400g mleté maso ( nejlépe 250g hovězí, 150g vepřová plec) - pokud chcete vrstvy bohatší, můžete dát až 800g
čerstvá bylinka - např. rozmarýn nebo tymián
1 konzerva loupaných rajčat (400g)
80g parmazán
0,2l hovězího vývaru
0,3l ČV
sůl, pepř

2. Bešamel
0,6l plnotučného mléka
45g máslo
45g hladká mouka
1 cibule
muškátový oříšek, bobkový list, 2 hřebíčky

3. Pasta
300g hladká mouka
3 vejce
3 lžičky olivového oleje
malá špetka soli, popř. trošku vody

Postup:
Jako první si udělejte těsto na lasagne. Je to jednoduché. Smícháte hladkou mouku, celá vejce, olivový olej a vypracujete těsto, které necháte pod utěrokou půl hodinky odpočinout.


Když máte těsto hotové, připravíte si masové ragú. Doporučuji nachystat si předem všechny ingredience.


Pak na olivovém olej zpěníte do zlatova nastrouhanou mrkev, celer nebo petržel, cibuli a 3 utřené stroužky česneku. Do základu přidáte mleté maso, osolíte, opepříte a nakonec přidáte ještě nasekaný rozmarýn nebo tymián.


Když je maso řádně opečené, přilijete 0,2l hovězího vývaru (buď bujón nebo můžete jako já připravit zároveň vedle v hrnci hovězí polévku), 0,3l červeného vína (nejlépe polosladké) a konzervu loupaných rajčat. Přiklopíte pokličkou a necháte 1,5h dusit.


Mezitím, co se maso dusí, si rozválíte těsto. Začnete tím, že si ho rozdělíte si ho na 3 díly.


Poté rozválíte těsto na obdélníčky podle velikosti Vašeho zapékacího pekáčku.


Těsto opatrně vložíte na pár sekund do vařící vody a poté slijete.


Necháte okapat na čisté utěrce.


A jedeme na bešamel! Připravíte si opět nejprve všechny potřebné ingredience.


Mléko nalijete do hrnce, přidáte bobkový list, muškátový oříšek, cibuli překrojenou na půl (do které vpíchnete hřebíček) a pět minut prohříváte těsně pod bodem varu.


Na vedlejší pánvi si připravíte z másla a mouky zásmažku, do které poté opatrně vlijete přeceděné mléko. Za stálého prošlehávání metličkou povaříte asi 4 minuty do zhoustnutí, poté ztlumíte oheň a 10-20 minut necháte za občasného prošlehání probublávat. Nakonec odstavíte a bešamel je hotový!


Máme hotové těstoviny, ragú i bešamel, takže v této fázi si předehřejte troubu na 180°C


U boloňských lasagní se vždy začíná a končí bešamelem.

Vrstvíme takto: bešamel, pasta, ragú, bešamel, pasta, ragú, pasta, ragú, bešamel.


Příště udělám lasagne v menším pekáčku, abych měla vrstvy mezi těstem bohatší. (popř. dám více masa 800g)


Nakonec posypte podle chuti parmasánem - tady nešetřete! :)


Dejte hotové lasagne zapéct na 30-40 minut do zlatova.


DOBROU CHUŤ! :)

K dobrému jídlu nesmí chybět sklenka dobrého vína! No, já už si jí vlastně dala při vaření. Italové ale říkají, že roky, milenci a skleničky vína by se neměly nikdy počítat :)

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Nelly Cadlenson Nelly Cadlenson | Web | 14. února 2016 v 16:10 | Reagovat

V pátek jsem je poprvé dělala :) a je to moje nejoblíbenější jídlo. Tvůj recept vypadá také luxusně :) si ho musím uložit :)

2 Van Vendy Van Vendy | 14. února 2016 v 20:29 | Reagovat

Lasagne jsem dosud nezkoušela, ale určitě to muselo být fantastické! Receptík se mi líbí, asi zkusím, i když ne se všemi ingrediencemi zde uvedenými. Ale mleté maso to jistí!
Piplavá práce, ale výsledek vypadá skvěle. Sklenka budiž zaslouženou odměnou. :-)

3 Kosma Kosma | Web | 20. února 2016 v 23:54 | Reagovat

Hmmm, teda včetně vlastních těstovin! Já dělala párkrát z kupovaných, ale chuti domácích Lasagne, jakou jsem znala ze Švýcarska, jsem teda nikdy nedocílila!:-( Těším se na vege-variantu! :-)

4 cincina cincina | Web | 23. února 2016 v 23:03 | Reagovat

Miluji lasagne!♥ Obdivuji, že ses do toho tak pustila, protože to vypadá docela náročně!:)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama