Šťavnatý rybízový koláč s drobenkou

30. června 2016 v 18:10 | Amálka |  > Amálka za plotnou
Na tomto koláči se podle mě nedá nic zkazit, takže pokud nejste v pečení žádní mistři, hurá do něj! Je báječně šťavnatý, voňavý a místo rybízu se dá použít i jiné ovoce - dobré jsou třeba borůvky, maliny, ostružiny nebo také nastrouhaná jablíčka. Může se péct jak v koláčové tak dortové formě. Tento moučník patří rozhodně k mým nejoblíbenějším.



Ingredience:
1 bílý jogurt
1 vejce
100g cukru krupice
100 ml oleje
1 prášek do pečiva
200g polohrubé mouky
ovoce na posyp (já dala asi 300g rybízu)
60g másla
60g cukru moučka
70g polohrubé mouky
máslo a hrubá mouka na vysypání formy


Postup:
Umícháte dohladka těsto z 200 bílého jogurtu (já dala selský), 1 vejce, 100g cukru krupice, 100ml oleje, 1 sáčku prášku do pečiva a 200g polohrubé mouky. Dortovou formu vymastíte máslem, vysypete hrubou moukou a těsto do ní rozetřete. Povrch posypete omytým a okapaným rybízem a drobenkou z 60g másla, 60g moukčkového cukru a 70g polohrubé mouky.


Pečete na 180°C asi 40 minut, dokud se drobenka nezačne opékat do křupava.


DOBROU CHUŤ! :)

Na závěr ještě přidávám jak vypadá jablečná varianta (cca z 5ks oloupaných, nastrouhaných jablek smíchaných se lžící citronové kůry). Pokud patříte mezi milovníky hrozinek, přidejte je (nejlépe spařené nebo naložené v rumu). Do drobenky přijde navíc ještě lžička skořice!


...a borůvková varianta. U tohoto koláče jsem do drobenky použila místo cukru moučkového cukr krupici, aby byla krustička křupavější. Chutná opravdu luxusně!

 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Gil Gil | Web | 1. července 2016 v 11:42 | Reagovat

To musí být úžasná mňamka :) Upeču příteli, moc děkuji za inspiraci :)

2 Jenda Jenda | Web | 1. července 2016 v 17:43 | Reagovat

Znám koláček, dělala ho babička, teď se do něj chci pustit já, je úžasný! Tak doufám, že bude i v mém podání.

3 Raja Luthriela Raja Luthriela | Web | 3. července 2016 v 20:45 | Reagovat

Vypadá to moc dobře. Hned bych ochutnala. To mi připomíná, že bych mohla ten náš rybíz taky za chvíli otrhat. Ale přišel mi ještě nedozrálý.

4 Fellien Fellien | Web | 14. července 2016 v 13:46 | Reagovat

Vypadá to sice hezky... Ale je to tak brutálně nezdravá bomba že bych z toho měla minimálně střevní koliku, pokud by to se mnou ovšem hned neškráblo :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama