Crème brûlée

18. listopadu 2016 v 23:56 | Amálka |  > Amálka za plotnou
Když jsem v listopadovém časopisu F.O.O.D. zahlédla recept na crème brûlée, ihned jsem věděla, že ho musím zkusit připravit. Často jsem tento francouzský dezert servírovala v hotelech hostům, a i přesto, že se mi sliny vždycky jen sbíhaly, nikdy jsem neměla příležitost ho ochutnat. Kde ale sehnat potřebné náčiní? Tento problém záhy vyřešila akce v Lídlu, kde jsem pořídila flambovací pistol a kousek dál pak i krásné keramické mističky. Zbývalo už jen koupit vanilkový lusk a hurá do toho! :) Byla jsem po dlouhé době fakt natěšená za plotnou! Recept se nakonec od toho časopisového podstatně liší, protože se mi nějak nezdál.


Ingredience na 4 porce:
5 žloutků
500ml smetany ke šlehání
3 lžíce cukru krupice
1/2 vanilkového lusku


Postup:
Smetanu dáme nahřát do vodní lázně, max. na 40°C (aby byla lehce vlažná). 1dcl necháme stranou a rozmícháme v ní metličkou žloutky. Do smetany přidáme cukr, promícháme, vyškrábneme vnitřek vanilky a postupně vmícháme i žloutky se zbytkem smetany. Řídký krém rozdělíme do 4 zapékacích mističek, které vložíme do kastrůlku a kolem nalijeme horkou vodu. Hladina by měla být ve stejné výšce jako krém. Dáme zapéct do trouby na 160°C asi na 40 minut, dokud krém neztuhne a na povrchu nezezlátne. Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout a dáme na pár hodin nebo přes noc do lednice. Vrch mističek přikryjeme fólií, aby krém nepřijal cizí pachy. Těsně před podáváním už jen posypeme třtinovým cukrem a flambovací pistolí ho zkaramelizujeme. (popř. můžeme na cukr kápnout trošku alkoholu - např. tmavý rum, lépe to hoří a více voní). Podáváme podložené talířkem a ubrouskem s kávovou lžičkou. Mňam, bylo to vynikající! Úplná lahoda a ještě mám v lednici jeden :)
DOBROU CHUŤ! :)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama