Ovocný dortík s mascarpone

15. července 2017 v 18:35 | Amálka |  > Amálka za plotnou
Lehký piškot, nasládlý lehoučký krém a svěží letní ovoce s želé, tak to je můj oblíbený letní dortík! Dělám ho často, jeho příprava netrvá dlouho a zvládne ho opravdu každý. Zaručeně s ním potěšíte každou návštěvu a ozdobit si ho můžete jakýmkoli ovocem podle vlastní fantazie a sezóny.


Co budete potřebovat?


Piškot: (univerzální recept - pokud budte chtít piškot vyšší, dejte 3 vejce a vše ostatní navyšte)
2 vejce
80g cukru krupice
2 lžičky oleje
80g hladké mouky

Krém
2 žloutky
40g cukru (podle chuti)
asi 0,05l teplé vody
250g mascarpone (1 vanička)
0,1l smetany ke šlehání, špetka ztužovače šlehačky (smetanu můžete i vynechat, pokud nemáte)
Upozornění: v krému je syrové vajíčko

Ovoce - dle chuti. Já dávám nejčastěji 1 větší zralou broskev a 2 kiwi, výborné jsou ale taky jahody, borůvky, maliny, ananas...

Želé poleva
2 lžičky dortového želé od Vitany (já dávám s příchutí tropic)
2 lžičky cukru
voda

Dále budete potřebovat dortovou kulatou formu (já mám velkou 24cm), máslo na vymazání a hrubou mouku na vysypání.

Postup přípravy:
Korpus: z bílků vyšleháte sníh, před koncem přidáte cukr krystal. Do pevného sněhu dále zašleháte žloutky, pomalu přilijete olej a nakonec ručně vmícháte hlakou mouku. Směs rozetřete do vymazané a vysypané formy a pečete na 180°C asi 8 minut dozlatova. Korpus necháte vychladnout.
Krém: Do plechové misky dejte 2 žloutky, cukr krystal a trochu teplé vody. Pak misku položtete na kastrůlek s horkou vodou, aby se zespodu zahřívala a šlehejte minimálně 10-15 minut. Objem se asi 3x zvětší, barva zesvětlá a vznikne hustá, krémová konzistence. Posledních 5 minut misku sejměte z hrnce, ať se krém ochladí. (upozronění: vajíčko při tomto postupu neprojde úplnou tepelnou úpravou, takže nepoužívat pochybná vejce!) Poté do krému zašlehejte na malé obrátky mascarpone a nakonec ručně vmíchejte vyšlehanou šlehačku, do které jste před šleháním přidali špetku ztužovače. Krém dejte do lednice vychladit a mezitím si nakrájejte ovoce na plátky. Na vychladlý korpus rozetřete rovnoměrně krém. (radši ho vůbec neochutnávejte, protože v tomto případě na dortu pak nic nebude :-D )

Použijte stěrku, jde to s ní moc dobře.

Na krém naaranžujte ovoce, dle vlastní fantazie a nakonec pokapejte želé polevou. Tu si připravíte asi ze dvou lžiček želé polevy v prášku, 2 lžiček cukru krystal a trochy vody. Polevu nechte projít varem a poté ji za občasného promíchnutí nechte vychladnout do vlažna. Dejte pozor, ať vám neztuhne. (pokud by se to stalo, ještě jednou ji můžete zahřát.) Na ovoce ji lijte opatrně přes lžičku, ať vám nesteče po okrajích dolů.

Dortík dejte minimálně na hodinku zatuhnout do ledničky a můžete servírovat!

Varianta s jahodami (měla jsem jich zrovna málo, dortík je lepší, když je jich tam víc)

Skvělý dezert ke kafíčku :)

DOBROU CHUŤ! :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Lea Lea | Web | 19. července 2017 v 19:16 | Reagovat

Díky za tip! To vypadá moc dobře. Sladké moc nejím, ale na tohle mám chuť už od pohledu ;)...

2 Amálka Amálka | Web | 21. července 2017 v 6:26 | Reagovat

[1]: není zač. Dortík moc sladký není, spíš takový osvěžující ;)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama