Pečené papriky a jejich variace

27. července 2017 v 21:23 | Amálka |  > Amálka za plotnou
Kam moje paměť sahá, pečené papriky vždy patřily k mým nejoblíbenějším pokrmům. Jedna z prvních vzpomínek na ně, sahá do období mého dětství, když jsme jako rodina jezdili k příbuzným na venkov kdesi k Teplicím. Znáte to, takové ty víkendové rodinné akce - rodiče, děti a všemožné zvířectvo. Vždycky, když si vzpomenu na tohle skvělé období mého života, vybaví se mi moje sestřenice, zahradní vanička s ledovou vodou, veliká houpačka na ořešáku, výlety na smeťák, spaní v podkroví, rodiče obveseleni alkoholem, místní erární pes Hovnivous a v neposlední řadě vůně pečených paprik! Teta vždycky připravila spoustu výborných záležitostí k snědku a mísa s paprikami mezi nimi nikdy nechyběla. Dokud jsme neměli vlastní chalupu, jezdili jsme tam často a já se vždycky nejvíc těšila na ty papriky :-D Tak tolik ke vzpomínkám...

Tento článek píšu hlavně proto, že jsem je měla zrovna dneska k večeři a tohle všecko se mi vybavilo. Navíc momentálně je to sezónní záležitost, a tudíž chutnají úplně nejlíp a navíc jsou super levné. Stačí úplně obyčejné bílé papriky na lečo, které teď pořídíte doslova za pár kaček. K tomu půlka cibule, kapka octa, pánvica a ohřev, papírový sáček a toť vše! U tohoto jídla je fajn, že nenaděláte žádné nádobí :)



Postup přípravy:
Vyberte si pokud možno rovné papriky, ne nijak zakroucené. Položte je nasucho na středně rozehřátou suchou pánev a pečte dotmava - až dočerna. Musíte to hlídat, ať je nemáte na uhel a co je chvíli obracet. Trvá to cca 10-15 minut, nesnažte se to urychlit zesílením plamene. Když je paprika celá tmavá a slupka napovrchu jakoby scvrknutá, vypněte ohřev a dejte papriky do papírového sáčku spařit. Můžete je tam dávat i postupně, ale lepší je to zaráz. Já vždycky přes sáček ještě přehodím utěrku a nechám je asitak 10 minut ležet. Potom papriky po jedné vyndavejte a stáhněte slupku. Jde to docela snadno. Naaranžujte je pěkně dokolečka na talíř, posypte na plátky nakrájenou cibulkou a pokapte octem, mírně zředěným vodou. Podávejte s čerstvým chlebem. Tohle jídlo můžete v klidu připravit i den dopředu, v ledničce v pohodě vydrží až 3 dny.

Pokud nemáte rádi úpravu na kyselo s octem, výborně chutnají i varianty s lilkovou pastou nebo račatovo-česnekovou studenou omáčkou.

1) Lilková pasta - lilek oloupejte, nakrájejte na malé kostičky, osolte a nechte tzv. vypotit, až pustí šťávu. Poté ho opečte na rozehřátém oleji, ztlumte plamen, mírně podlijte vodou a duste pod pokličkou asi 5-10 minut doměkka. Poté lilek rozmačkejte vidličkou (nebo rozmixujte tyčovým mixérem), dochuťe pepřem a prolisovaným česnekem. Pasta je vynikající i třeba na rozpečenou bagetku nebo jen tak k chlebu.

2) Rajčatovo-česneková studená omáčka - rajčata spařte nebo chviličku povařte v horké vodě, píchněte do nich nožem a sloupněte slupku. Poté je rozmixujte nebo nastrouhejte, osolte, opepřete a přidejte prolisovaný česnek. Omáčku nalijte do středu na papriky a můžete ještě dozdobit čerstvou jarní cibulkou.

Existuje samozřejmě spousta dalších vynikajících variant - třeba s rukolou, feta sýrem a dýňovým olejem, zapečené s kozím sýrem a cherry rajčátky ap., ale to už je na Vaší chuťi a fantazii...

DOBROU CHUŤ!:)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama