Smetanová cuketka s tymiánem a rýží

19. července 2017 v 18:31 | Amálka |  > Amálka za plotnou
Cuketa je výborná potravina, která se dá připravovat na milion způsobů - v těstíčku, zapečená, na sladko, dá se připravit cuketový bramborák, může se nakládat, grilovat ap. Její úprava je rychlá a snadná. Dnešní recept vznikl včera úplnou náhodou, protože potřebuji nějakým způsobem zlikvidovat tohoto giganta, který se sestře urodil na zahradě. Vařila jsem z toho, co dům dal a moc mi to chutnalo!



Ingredience:
olej (olivový nebo slunečnicový), cuketa, sůl, pepř, grilovací koření (nebo kari), česnek, pálivý kečup, smetana ke šlehání, tymián (čerstvý nebo sušený) + příloha rýže a zelenina na oblohu.

Postup:
Cuketu nakrájejte na kostičky a vysypte na rozpálený olej. Osolte, opepřete, okořeňte a po chvilce přidejte asi 3 stroužky česneku nakrájeného na plátky. Jakmile zavoní, přidejte asi 4 lžíce ostřého kečupu a zalijte trošku smetanou. Přidejte tymián a můžete servírovat. Jako příloha se nejlépe hodí rýže (bílá nebo s kari). Já ji připravuji tak, že jí orestuji na oleji až zbělá, poté přiliju vodu (2/3 vody na 1/3 rýže), osolím, doprostřed dám cibuli a podusím pod pokličkou přesně 12 minut. Ke konci je rýži třeba hlídat a pokud se odpaří málo vody, sundejte pokličku. Poté už zbývá vše jen naaranžovat na talíř. Směs by se dala doplnit i např. taveným sýrem, popř. posypat na talíři strouhaným parmazánem a ozdobit čerstvou bylinkou.


DOBROU CHUŤ! :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Děláte v životě to, co Vás baví?

Ano
Půl na půl
Ne

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama