Domácí polévkové nudle, základ rodinného štěstí :)

10. srpna 2017 v 16:01 | Amálka |  > Amálka za plotnou
Poctivý vývar se bez domácích nudliček prostě neobejde. Vždycky mě překvapí, jak se lidé dokáží pachtit x hodin s dobrou polévkou a nakonec ji naprosto sejmou tím, že do ní hodí kupované nudle. A nejen, že to! Někteří experti jsou schopni je do polévky i zavařit, a tím ji celou dokonale zakalit. Navíc vývar se zavařenými nudlemi se velice rychle kazí.

A přitom není nic jednoduššího, než vzít trošku hrubé mouky a 1 vejce (popř. špetku soli) a nudličky si připravit. Takhle jednoduché to je. Pro mě je to navíc relax a skvělý způsob, jak si při vyvalování procvičit ruce. Taková malá posilovna. Zjistila jsem, že pěkně zabalený skleňák s nudlemi je taky výtečný dáreček! Perfektně funguje jako malá pozornost, když přijdete třeba k někomu známému na návštěvu. Lidi je totiž vesměs milují, ale zároveň jsou zdechlí je sami připravovat :)


Postup přípravy: (pro případ, že se najde někdo, kdo je nikdy nedělal)
Na čistou linku (nebo vál) nasypte trochu hrubé mouky, doprostřed udělejte důlek a přidejte 1 celé vejce. Potom jídelním nožem postupně překládejte přes vejce mouku, až vznikne kompaktní bochánek těsta. Setřete linku, znovu poprašte moukou a začněte těsto rozvalovat. Je důležité přidávat pořád mouku tak, aby se placička nelepila na váleček ani na desku. Toto je nejpracnější část přípravy, nespěchejte a vyvalujte spíš kraje než střed. Může to trvat i 10 minut, než se Vám podaří vytvořit dokonale tenoučkou placičku. Tu pak dejte na čistou utěrku uschnout, aby se při krájení nelepila. Při přenášení placky na utěrku je dobré ji na 4x složit. Placka zpravidla schne tak 2 hodiny, ale záleží na teplotě a vlhkosti vzduchu.


Když je suchá (ale ne tvrdá), nakrájejte ji na nudličky. To můžete provést 2 způsoby. Pokud chcete rovné nudličky, kdy bude jedna jako druhá, přepulte placku napůl, pak na čtvrt a pak ještě na půl. Složte vrstvy na sebe a krájejte co nejtenčí nudličky. Druhý způsob spočívá v zavinutí placky do palačinky, kterou nakrájíte. Takto budete mít každou nudličku jinak dlouhou a jinak širokou. Já je krájím tímto druhým způsobem, tzv. po Valašsku ;)

Takto připravené nudle můžete nechat na utěrce úplně uschnout a pak je uložit do zásoby nebo je rovnou vařit v osolené vodě. Doba varu je asi 3 minuty a potom je propláchněte studenou vodou. Po okapání v cedníku je vyklopte do mističky a podávajte k polévce. Co nesníte, přikryjte alobalem a můžete skladovat 3 dny v ledničce.

DOBROU CHUŤ! :)

Kupujete nebo si děláte nudle sami?
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama